Η Μultitrab Productions είναι αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα την Αθήνα. Υλοποιεί σειρά δράσεων, προωθώντας την ψηφιακή δημιουργία και την χρήση των νέων μέσων και τεχνολογιών στην τέχνη. Έχει σαν σκοπό την προβολή του έργου Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, καθώς και τη διοργάνωση δράσεων προαγωγής των νέων μέσων και του ψηφιακού πολιτισμού, χωρίς να περιορίζεται από γεωγραφικά σύνορα. Πραγματοποιεί πολυδιάστατες δραστηριότητες και γεγονότα με σκοπό την προαγωγή όλων των μορφών του σύγχρονου πολιτισμού. Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Μultitrab Productions βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και Νέων Μέσων, Athens Video Art Festival.
To Athens Video Art Festival, πρόκειται για το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών και νέων μέσων της Ελλάδας, που εκπροσωπεί την χώρα μας διεθνώς. Έχει κερδίσει την υποστήριξη περισσότερων από 8.500 νέων καλλιτεχνών από 58 χώρες από όλο τον κόσμο, κάνοντας την χώρα μας υπερήφανη και την διοργάνωση μια από τις μεγαλύτερες και πλέον συμμετοχικές, τόσο ως προς την επισκεψιμότητα (περισσότεροι από 75.000 επισκέπτες), όσο και ως προς την συμμετοχικότητα, έχοντας αναπτύξει μια database έργων νέων δημιουργών η οποία ξεπερνάει τα 14.500 έργα από ολόκληρο το φάσμα της δημιουργίας (Digital Image, Video Art, Animation,Web Art, Installation Art, Performance Art).
Ο νεανικός ενθουσιασμός και η διάθεση για δημιουργία είναι τα βασικά συστατικά και η πλατφόρμα πάνω στην οποία στηρίζεται ο θεσμός, ο οποίος πραγματοποιείται με συνέπεια από το 2005 έως σήμερα. Το φεστιβάλ είναι μια «ψηφιακή σύγκλιση» όλων των τομέων δημιουργίας, ενημερότητας και κινητοποίησης (ήχος, εικόνα, νέα μέσα, επικοινωνία, διάδραση, εκπαίδευση, εθελοντισμός), με πανελλαδική αλλά και διεθνή προβολή.
Το AVAF, αποτελεί μια ξεχωριστή δραστηριότητα στα Ελληνικά δεδομένα. Σε ένα χώρο πλούσιο σε εικαστική και κινηματογραφική παράδοση καθώς επίσης και σε ιστορία θεσμών που αναδεικνύουν την ως άνωθεν ελληνική παραγωγή, το AVAF ήρθε το 2005 για να συμπληρώσει έναν χώρο από τους πλέον αναπτυσσόμενους, έχοντας ως στόχο την προαγωγή του σύγχρονου πολιτισμού. Αποτελεί σημείο αναφοράς για την ψηφιακή καλλιτεχνική δημιουργία και έχει εξελιχθεί στον πιο πρωτοποριακό θεσμό διάδοσης του ψηφιακού πολιτισμού και των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα. Πραγματοποιείται την άνοιξη στο κέντρο της Αθήνας ακολουθώντας αμέσως μετά η πανελλαδική περιοδεία του στην Ελληνική περιφέρεια (AVAF on Tour). Ταξιδεύοντας στην Ελληνική περιφέρεια δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες της χώρας μας να έρθουν σε επαφή με τις πιο δυναμικές μορφές σύγχρονης τέχνης και δημιουργίας και να απολαύσουν τη συναρπαστική εμπειρία του ψηφιακού κόσμου. Οι δράσεις του Athens Video Art Festival στην Περιφέρεια στοχεύουν στην ανάδειξη, εξέλιξη και εξάπλωση του σύγχρονου πολιτισμού και την επικοινωνία των ψηφιακών τεχνών στην ελληνική περιφέρεια. Η υλοποίηση του γεγονότος μακριά από τα αστικά κέντρα, δίνει την δυνατότητα στο ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με σύγχρονες μορφές έκφρασης και να ζήσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Το γεγονός απευθύνεται τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες των περιοχών - επιθυμώντας με την σειρά μας, να εξελίξουμε και να συνεισφέρουμε στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας η οποία ωφελείται πολλαπλά από γεγονός.
Το AVAF προσφέρει στους νέους όλης της χώρας ένα πολιτιστικό γεγονός υψηλής ποιότητας, αισθητικής και κοινωνικής προστιθέμενης αξίας.
Το κοινό, το οποίο δίνει μαζικά το παρόν του έχει ξεπεράσει τους 75.000 επισκέπτες σε Αθήνα και περιφέρεια. Το AVAF επικεντρώνεται στην Video Art αλλά δεν εξαντλείται σε αυτήν, εντάσσοντας στο πρόγραµµα του έργα από ολόκληρο το φάσμα της σύγχρονης δημιουργίας (Video Art, Animation, Digital Image, Web Art, Installation Art, Performance Art). Επιπλέον δεν εξαντλείται στα άνωθεν καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: παρουσιάσεις των μεγαλύτερων διεθνών φεστιβάλ με αποκλειστικό υλικό και επίσημους προσκεκλημένους, ακαδημαϊκά αφιερώματα και ξεχωριστές συνεργασίες, ένα εκρηκτικό συναυλιακό μουσικό γεγονός και κυρίως φαντασία και διάθεση για πειραματισμό, φροντίζοντας να καλύπτει και τον πιο απαιτητικό παρευρισκόμενο.
Το AVAF προωθεί τις σύγχρονες και ζωντανές αυτές μορφές έκφρασης, αλλά και δίνει στους καλλιτέχνες επιπρόσθετα κίνητρα για δημιουργία και ευκαιρίες να εκφραστούν χρησιμοποιώντας όλα τα οπτικοακουστικά μέσα. Ταυτόχρονα, προσφέρει στο ευρύ κοινό νέες πολιτιστικές επιλογές και ένα πρωτότυπο και πολυσυλλεκτικό θέαμα. Όμως η καινοτομία του AVAF, δεν αφορά μόνο στο σημαντικό αριθμό Ελλήνων καλλιτεχνών που βρίσκουν χώρο έκφρασης και προβολής της δουλειάς του, αλλά και στα σημαντικά και πρωτοπόρα αφιερώματα που πραγματοποιεί σε κάθε υλοποίηση του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ιστορικά αφιερώματα σε πρόσωπα όπως Bill Viola, Nam June Paik και Andy Warhol. Ωστόσο, η πρωτοπορία του απλώνεται και στο κομμάτι της έρευνας και της εκπαίδευσης, το οποίο αναπτύσσεται στις ετήσιες διοργανώσεις του με στόχο το κοινό να έρθει σε επαφή με την ακαδημαϊκή πτυχή της καλλιτεχνικής δημιουργίας και την εκπαιδευτική της εξέλιξη.
Μετά βεβαιότητας διαβάζοντας κάποιος τους καταλόγους του φεστιβάλ μας, οι οποίοι αποτελούν μέρος των βιβλιοθηκών διεθνών ιδρυμάτων και ινστιτούτων, θα διαπιστώσει ότι οι Έλληνες καλλιτέχνες δεν υστερούν καθόλου σε τεχνογνωσία, φαντασία και δημιουργικότητα από τους ξένους και καταλαμβάνουν έναν υψηλό αριθμό συμμετοχών στο γεγονός. Η συνύπαρξη σε ένα φεστιβάλ καλλιτεχνών από περισσότερες από 58 διαφορετικές χώρες απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, καθιστά αυτό το γεγονός μια τεράστια γιορτή της ψηφιακής δημιουργίας, ένα ζωντανό διάλογο, μια δια - πολιτιστική ανταλλαγή νέων από όλο τον κόσμο.
Άξονες υλοποίησης παραγωγής ATHENS VIDEO ART FESTIVAL
· Εκπαίδευση κοινού στις σύγχρονες μορφές ψηφιακής τέχνης
[Το AVAF έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 75.000 επισκέπτες]
· Παραγωγή – εξαγωγή πολιτιστικού περιεχομένου – ετήσιο κάλεσμα συμμετοχής
[αρχείο AVAF με περισσότερες από 8.500 συμμετοχές, 14.500 έργα]
· Συνεργασίες με κορυφαία Διεθνή Φεστιβάλ
(www.athensvideoartfestival.com), η νέα πλατφόρμα συνεργασίας και ανταλλαγής πολιτιστικού προϊόντος μέσω Διεθνών φεστιβάλ, θεσμών και φορέων, μιλώντας για μia εξωστρεφή διοργάνωσηπου μας εξασφαλίζει την μεγαλύτερη δυνατή παρουσία στο εξωτερικό και την μέγιστη δυνατή συμμετοχικότητα, με κοινό στόχο και όραμα την εξαγωγή πολιτιστικού περιεχομένου στο εξωτερικό και την εμφάνιση της χώρας μας σαν σημείο αναφοράς στο διεθνή χάρτη του σύγχρονου πολιτισμού.
Πραγματοποίηση αμφίδρομων συνεργασιών με τα μεγαλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ του εξωτερικού με παρουσίαση επίσημων εκπροσώπων αλλά και αποκλειστικού υλικού και περιεχομένου.]
· Παρουσίαση του γεγονότος στην Ελληνική περιφέρεια
[Περιοδεία του AVAF στην Ελληνική Περιφέρεια σε ένα πρόγραμμα10 πόλεων: Σύρος, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Μυτιλήνη, Τήλος, Κοζάνη, Ορεστιάδα, Τρίπολη, Βόλος, Θεσσαλονίκη. Μια «ψηφιακή σύγκλιση» όλων των τομέων δημιουργίας, ενημερότητας και κινητοποίησης (ήχος, εικόνα, νέα μέσα, επικοινωνία, διαδραστικότητα, εκπαίδευση, εθελοντισμός), με πανελλαδική αλλά και διεθνή προβολή,προσφέροντας στους νέους όλης της χώρας ένα πολιτιστικό γεγονός υψηλής ποιότητας, αισθητικής και κοινωνικής προστιθέμενης αξίας, Ταξιδεύοντας στην Ελληνική περιφέρεια δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες της χώρας μας να έρθουν σε επαφή με τις πιο δυναμικές μορφές σύγχρονης τέχνης και δημιουργίας, και να απολαύσουν τη συναρπαστική εμπειρία του ψηφιακού κόσμου. Οι δράσεις του AVAF στην Περιφέρεια στοχεύουν στην ανάδειξη, εξέλιξη και εξάπλωση του σύγχρονου πολιτισμού και την επικοινωνία των ψηφιακών τεχνών στην ελληνική περιφέρεια. Η υλοποίηση του γεγονότος μακριά από τα αστικά κέντρα, δίνει την δυνατότητα στο ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με σύγχρονες μορφές έκφρασης και να ζήσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Το γεγονόςαπευθύνεται τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και τουςεπισκέπτες των περιοχών - επιθυμώντας με την σειρά μας, ναεξελίξουμε και να συνεισφέρουμε στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας η οποία ωφελείται πολλαπλά από το γεγονός]
· Ανάπτυξη ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με στόχο την εκπαίδευση στην πράξη, με εργαστήρια (workshop) και παραγωγής πρωτογενούς καλλιτεχνικού υλικού, δίνοντας έμφαση στην χρήση των νέων μέσων και τις σύγχρονες τεχνολογίες.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Ζωντανεύοντας την εικόνα»:
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με τη υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.Στο πλαίσιο της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης της απήχησης, της δυναμικής, αλλά και του εκπαιδευτικού χαρακτήρα του περιεχομένου και των δράσεων του Φεστιβάλ και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη μαθητική κοινότητα και συμπορευόμενοι με τις κατευθυντήριες που έχει θέσει το Υπουργείο αναφορικά με τη σύνδεση των ψηφιακών τεχνών και των νέων μέσων (new media arts) με την εκπαιδευτική διαδικασία, αναπτύξαμε ένα άρτια δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με συγκεκριμένο χρόνο διάρκειας για την εξασφάλιση της ομαλής ροής και εναλλαγής των ομάδων των συμμετεχόντων, φιλοξενώντας μαθητές Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.
Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν τον Ψηφιακό Πολιτισμό μέσα από την άμεση επαφή τους με ψηφιακές μορφές τέχνης, όπως το animation.
Πιο συγκεκριμένα, με το πρόγραμμα «Ζωντανεύοντας Την Εικόνα», φιλοξενεί μαθητές της Α’Βάθμιας Εκπαίδευσης σε ένα ειδικά διαμορφωμένο για τις μαθησιακές ανάγκες και την ηλικία τους (5 – 8 ετών) animation workshop έχοντας την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» μαζί με έμπειρους animators από την βασική αρχή της δημιουργίας του σχεδίου έως τη σύνθεση της κίνησης, φτιάχνοντας και παίρνοντας μαζί τους φεύγοντας τις πρώτες τους animation δημιουργίες.